• Acasă
  • Cine suntem
    • Activități
  • Multimedia
    • Tineri către tineri
  • Articole
  • Tabere
  • Proiecte
    • Tineri în dialog
    • Ai rădăcini. Tradiția e COOL(tură)!
    • IA ȘI te formează! Tu formezi Iașul!
    • Tineri pentru TINEri – Tabăra din pridvorul satului
    • Investește în TINE(ri). #Experiență.#COOL(tură).#Formare
  • Contact

Articole

2

ASCOR și ATOR la început de an universitar

08 oct. 2014
Admin
ascor, seminar de formare, tineret

În perioada 3-5 octombrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, 25 de tineri, reprezentanți ai comitetelor de organizare ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) din Iași și ai Asociației Tineretului Ortodox Creștin (ATOR) din Iași, găzduiți la Centrul de tineret „Vestitorii bucuriei“ din Bălțătești, județul Neamț, au lucrat și s-au rugat împreună pentru a găsi modul cel mai potrivit și inspirat de realizare a unui program de activități pentru anul universitar 2014-2015. Atelierele de lucru au fost coordonate de părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret și misiune în universități din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

ator_baltatesti_3

Seara de 3 octombrie a fost una de intercunoaștere, desfășurată sub mottoul „Cunoaștem ceea ce iubim și iubim ceea ce cunoaștem“. Primul pas spre a lega prietenii de valoare care să ducă la o cooperare reală în asociație și între asociații este cunoașterea reciprocă. După prezentarea fiecărui participant s-a purces la un exercițiu „năstrușnic“. Cei prezenți au trimis câte o scrisoare persoanelor din grup față de care simțeau că au un blocaj de comunicare. Acolo unde, pe parcursul timpului, vorbele spuse față în față au fost neputincioase, rândurile scrise în epistole au încercat acum să depășească zidul emoțiilor și să creeze o punte între cei ce și-au scris. Rugăciunile de seară au fost urmate de o lectură din Sfânta Evanghelie după Ioan, apoi ziua s-a încheiat într-o atmosferă degajată, de prietenie și voie bună, în acorduri de chitară.

Ce îl determină pe un tânăr să se implice?

Sâmbătă dimineață, voluntarii ascoreni și atoreni și-au împreunat vocile, inimile și rugăciunile oferind răspunsurile de la strană la Sfânta Liturghie în frumoasa biserică de lemn „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din apropierea Centrului. După servirea micului-dejun, programul a fost organizat pe sesiuni, cele două comitete lucrând separat. În prima sesiune s-au căutat răspunsuri la întrebarea privitoare la motivația datorită căreia a venit fiecare membru la ASCOR sau la ATOR. Ce îl determină pe un tânăr să se implice? Continuă să vină pentru el? Pentru ceilalți? Care este rolul acestor asociații în Biserică? Pentru a defini lucrarea la care sunt chemate cele două asociații, s-a lansat o discuție pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel, din II Corinteni 9, 6, anume: „Aceasta însă zic: Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va și secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera“. Tinerii participanți au concluzionat că tinerețea este primăvara sufletului. La această vârstă ființa umană are nevoie de apa cea vie, pentru ca la vremea potrivită să dea rod frumos. La această vârstă se poate semăna cu generozitate, mai întâi în sufletul propriu, dar, totodată, luând în calcul vocația misionară a fiecărui creștin, și în sufletele celor care încă nu au cunoscut cuvântul lui Dumnezeu. F. M. Dostoievski spune în una din cărțile sale: „Omul nu poate trăi fără să îngenuncheze în fața a ceva. Dacă omul îl refuză pe Dumnezeu, va îngenunchea cu siguranță în fața unui idol“. Se simte nevoia unui permanent dialog al Bisericii cu generațiile tinere care sunt deschise vieții spirituale sau care sunt în căutare. Acest dialog sunt chemați să-l susțină în primul rând tinerii care deja sunt îmbisericiți, se spovedesc și se împărtășesc, studenții teologi, elevii și studenții mișcărilor de tineret ale Bisericii. În următoarele sesiuni, s-a căutat formula cea mai bună pentru a se lucra rodnic, în Biserică, fără a se ignora studiile și familia. S-au listat o serie de reguli pentru a se munci eficient și s-au stabilit pașii ce trebuie urmați pentru organizarea unei activități. Testul Belbin i-a ajutat pe participanți să își identifice rolul în echipă, facilitând stabilirea departamentelor în care se vor implica pe viitor. Spre finalul întâlnirii, cele două asociații au alcătuit calendarul de activități pentru următoarea perioadă.

Seminarul a fost pe de o parte un prilej de a pune la punct chestiuni organizatorice, pe de altă parte de a aduce împreună cele două asociații care încearcă să semene bucuria în rândul tinerilor. ASCOR și ATOR au pus un început în împreună-lucrarea lor, în a-și atinge scopul de fi creatori de amintiri frumoase. Totodată s-a făcut un pas spre înțelegerea cuvintelor Mântuitorului: „Cel care nu adună cu Mine, acela risipește“. Implicarea studenților și responsabilizarea lor în lucrarea social-filantropică și misionară este o experiență de viață, dar și o modalitate înțeleaptă pentru a-i ține departe de ispitele „timpului liber“. Participanții au fost de acord că întâlnirea dintre elanul tinerilor entuziaști și deschiși către lucrurile noi, îndrăznețe și binecuvântate și dinamica Duhului Sfânt, de partea cealaltă, dinamică din care Biserica primește inepuizabil propria sa tinerețe, poate oferi societății românești o speranță de lumină și o promisiune rodnică.

Diana Prisecaru – ATOR Iași


  • Email
  • Listare

Similare

Număr de vizualizări: 286

Dacă ți-a plăcut dă-l mai departe:

  • google-share

2 Comentarii

  1. Vasile Ganeanu 30 noiembrie 2014 la 19:57 Lasă un răspuns

    Inspirational articol! Ma bucur ca am dat peste el, mi-a amintit de momentele la care am luat parte alaturi de voi.

    P.S: o mica precizare: Bisericuta Centrului de Tineret are hramurile Sfintii Mucenici Doctori fara de arginti Cosma si Damian (cei din Roma) si Izvorul Tamaduirii. 🙂

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

*
*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută

ATOR Iași

Ultimele articole

Experiență formatoare pentru echipa de radio „Tineri către tineri”

20 feb. 2019

Jocul de șah – exercițiu pentru viață. Gând pentru tineri

29 dec. 2018

Ce se întâmplă joi la Biserica Sfinții 40 de Mucenici?

13 dec. 2018

Abonează-te pe mail

Arhivă

Articole populare

Eșecul – un pas spre reușită

5 Comentarii

Curs de dans

2 Comentarii

Aniversare ATOR Iași 2012

2 Comentarii

ATOR Iași în pelerinaj la mănăstirile din județul Neamț

2 Comentarii

Categorii

ATCOM ATOR Albești ATOR Belcești ATOR Botoșani ATOR Bucecea ATOR Costești ATOR Darabani ATOR Dorohoi ATOR Flămânzi ATOR Holm ATOR Hîrlău ATOR Iași ATOR Pașcani ATOR Piatra Neamț ATOR Podoleni ATOR Roznov ATOR Todirești ATOR Târgu Neamț ATOR Tîrgu Frumos ATOR Zoițani Cultural Cuvinte pentru tineri Drumeții și pelerinaje ITO2017 Jurnalul tinerilor Liturgic Media Relații externe Resurse umane și formare Social Sportiv Tabere Tineri către tineri Toate articolele Viețile sfinților

Legături utile:

  • Tineri către tineri
  • ITO 2017
  • Tabăra Nemțișor
  • ASCOR Iași
  • Doxologia

Membru în Federația VOLUM

© Copyright 2009 - 2016 ATOR. Toate drepturile rezervate.
loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.