O întâlnire cu Bosnia
– Caut să găsesc ceva în neregulă la voi, la Biserica de aici…dar nu găsesc, ne spune părintele Mladjo, unul din cei șase părinți veniți din Bosnia ce ne-au făcut surpriza de a fi prezenți la slujbă vineri dimineață.
Curtea vecinului este întotdeauna mai frumoasă. De ce oare? De ce nu reușim să apreciem ce avem, noi românii?
– Dar ce ați căutat să vedeți greșit, în neregulă?
– Nu știu. M-am uitat și la preoții slujitori și la credincioși. Mi s-a părut totul foarte simplu, foarte firesc și foarte frumos.
M-am întrebat ascultându-l vorbind cu entuziasm despre slujbă și despre ce a văzut în România, în cele câteva zile de când este venit, de ce noi nu vorbim despre lucrurile frumoase cu entuziasmul părintelui bosniac? Suntem mai atenți la ceilalți și nu dăm mulți bani pe ce avem. Apreciem ce este departe și suntem nesimțitori la darul de aproape. Suntem dominați de complexe, suntem imuni la ceea ce avem acasă trăind cu nostalgia lucrurilor văzute la televizor sau auzite pe la unii care s-au întors de prin străinătățuri? Credem că alții o duc mai bine, că au mai multe? Păcat. N-ar fi rău să facem exerciții în fiecare zi, să scriem sau să povestim cuiva în fiecare seară despre lucrurile frumoase pe care le-am văzut sau care ni s-au întâmplat în aceea zi. Poate astfel ne dezvoltăm organul care vede și apreciază frumos și darurile românilor și ale României. Spunea cineva că: dacă știi să dai slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce este frumos în viața ta în fiecare zi, nu mai ai timp să te plângi de ceea ce ți se pare a fi rău și urât. Ajută-ne Doamne să învățăm să vedem frumosul și să-Ți dăm slavă pentru tot lucrul bun ce ni l-ai dăruit.
Vizita părinților din Bosnia și Herțegovina a fost un prilej prin care am avut de învățat unii de la alții. După Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Veche, Sfântul Gheorghe am avut prilejul, tinerii din ATOR și ASCOR să bem un ceai împreună și să schimbăm impresii. Cred că această oră petrecută împreună este începutul unei colaborări și poate chiar, a unei prietenii.
Părinții au aterizat miercuri pe pământul românesc. Au fost însoțiți de părintele profesor Constantin Năclad și de părintele Mihai Pavel, prietenii lor. Doresc să viziteze nordul Moldovei și să cunoască puțin din spiritualitatea românească.
– Am aflat la voi, o țară în care Ortodoxia este acasă. Pare că aici lucrarea și pastorația în Biserică nu întâmpină mari impedimente. În Bosnia și Herțegovina lucrurile stau diferit. Cu toate că Ortodoxia este atestată încă din primul mileniu, astăzi țara este împărțită între creștini ortodocși, romano-catolici și musulmani.
Am aflat de la părinți că unul din motivele pentru care au venit în România este și acela de a se inspira pentru lucrarea misionară și pastorală cu tinerii. M-am bucurat.
– Provocările contemporane sunt aceleași și peste graniță. De ce mesajul evanghelic, nu ajunge la generația tânără? Undeva este un blocaj. Cum trebuie împărtășit Cuvântul tinerilor. Cum să relaționeze preoții cu aceștia pentru a le face cunoscută frumusețe și viața Ortodoxiei?
Nu le-am spus foarte multe despre pastorație. Lucrul acesta îl vor face preoții noștri din Iași. Noi le-am vorbit în Sfânta Liturghie, le-am spus ce am știut mai bine oferind răspunsurile la slujba de dimineață. Nădăjduiesc că aceasta vorbește mai mult decât putem spune în fraze teologice. Bucuria noastră și a lor a fost întregită și de prezența părintelui nostru Mitropolit Teofan la această slujbă. Ierarhul și tinerii împreună, în zorii zilei, înainte de a-și începe fiecare lucrarea sa, rugându-se în biserică pentru sănătatea și mântuirea tuturor.
Cu părinții din Bosnia și Herțegovina ne vom mai întâlni. Doi dintre părinți împreună cu tinerii din bisericile lor vor fi prezenți la ITO Iași 2017, în 1-4 septembrie. Poate ne vom întâlni și până atunci. Noi așa ne-am promis. Până atunci ne întâlnim în rugăciune. Doamne dă sănătate și toate cele de folos fraților noștri creștin-ortodocși din Bosnia și Herțegovina.
Emilian Donisanu, ATOR Iași
Număr de vizualizări: 402