• Acasă
  • Cine suntem
    • Activități
  • Multimedia
    • Tineri către tineri
  • Articole
  • Tabere
  • Proiecte
    • Tineri în dialog
    • Ai rădăcini. Tradiția e COOL(tură)!
    • IA ȘI te formează! Tu formezi Iașul!
    • Tineri pentru TINEri – Tabăra din pridvorul satului
  • Contact

Articole

0

O seară de poveste cu violonistul Alexandru Tomescu

24 Feb 2016
Admin
Alexandru Tomescu, arta, arta si spiritualitate, conferinta, frumos, internet, muzica

Luni, 22 februarie 2016 de la orele 19:00 la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași a avut loc conferința cu titlul: Artistul și era internetului susținută de violonistul Alexandru Tomescu.

Conferința a fost organizată de Secția de Muzică Religioasă și Catedra de Estetică Muzicală din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași în colaborare cu Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

conferinta-alexandru-tomescu

Iată câteva din ideile subliniate de domnul Alexandru Tomescu pe parcursul celor două ore ale întâlnirii.

Internetul este în jurul nostru. Fie că vrem, fie că nu, el afectează sau ușurează viața noastră în multe din aspectele ei. Astăzi putem urmări concertele marilor filarmonici în direct pe internet. Dar, acest fapt privează telespectatorul de vibrația, emoția și trăirile speciale de care se bucură spectatorul din sală. Se spune despre George Enescu că avea o așa prezență spirituală încât oricine era în sală la concertele sale, simțea că din el iradiază o energie, că răspândește ceva dumnezeiesc. Lucrurile acestea nu pot fi simțite decât dacă auditoriul este prezent, dacă se intră într-o legătură personală, nemijlocită cu artistul. Internetul este o alternativă, însă nu poate fi un înlocuitor. Tehnica nu poate suplini taina omului care interpretează unic o lucrare artistică. Ceea ce este cel mai de preț, subtil și unic, scapă mașinăriei, scapă internetului. Internetul poate completa o experiență, dar nu o poate substitui. „Conferința din seara aceasta ar fi putut avea loc prin internet. Puteam foarte bine să fiu pe o plajă exotică și să vă vorbesc prin internet, dar nu ar fi fost același lucru. În orice relație este nevoie de prezență fizică, nu este suficient un schimb informațional”, a mai adăugat Alexandru Tomescu.

Am ajuns astăzi datorită evoluției tehnologice unde nici nu gândeam acum câțiva ani. Cu toate acestea, secretul construcției de viori al lui Stradivarius nu a putut fi „cucerit” pentru că este mai mult decât știință. Sensibilitate necesară operei de artă nu poate fi deținută de mașină și astfel nu poate dărui viorii acel ceva care a făcut din viorile Sradivarius instrumente rare și irepetabile.

Fiecare lucru își are rostul și locul său. O carte este mai mult decât conținutul ei. De aceea un cititor electronic sau o tabletă nu poate substitui experiența lecturării unei cărți. O carte are o istorie: este nouă sau veche, este groasă sau subțire, poate fi o ediție princeps sau poate fi o carte pentru care cineva a fost întemnițat. Cititorul electronic uniformizează, șterge amprenta, patina personală. Lecturile devin un progres numeric, nu mai sunt experiențe. Știi că ai ajuns la pagina 178 din 359, dar nu mai simți cum se scurge odată cu răsfoitul paginilor firul epic al romanului. Nu simți din puținele pagini rămase că povestea se apropie de sfârșit.

Într-o viziune pragmatică esteticul sau frumosul nu ajută neapărat la ceva. Un bloc nou poate fi mult mai rentabil decât o casă tradițională, însă nu va fi niciodată mai frumos. Frumosul nu poate fi contabilizat. El scapă rigorilor și calculelor, cu toate acestea frumosul face diferența. Constantin Brâncuși spunea despre opera sa: „Nu căutați formule obscure sau mistere. Căci ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată. Contemplați lucrurile mele până când le vedeți. Cei aproape de Dumnezeu le-au văzut.”

Andrei Grosu, ATOR Iași



  • Email
  • Listare

Similare

Număr de vizualizări: 97

Dacă ți-a plăcut dă-l mai departe:

  • google-share

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

*
*

captcha *

Caută

ATOR Iași

Ultimele articole

Tineri în dialog la Biserica Sf. 40 de Mucenici

16 Apr 2018

Sfântul Simeon Noul Teolog - Scrieri vechi pentru timpuri noi

31 Mar 2018

Generația centenar – șansă și responsabilitate

28 Mar 2018

Abonează-te pe mail

Arhivă

Articole populare

Eșecul – un pas spre reușită

5 Comentarii

Curs de dans

2 Comentarii

Aniversare ATOR Iași 2012

2 Comentarii

ASCOR și ATOR la început de an universitar

2 Comentarii

Categorii

ATCOM ATOR Albești ATOR Belcești ATOR Botoșani ATOR Bucecea ATOR Costești ATOR Darabani ATOR Dorohoi ATOR Flămânzi ATOR Holm ATOR Hîrlău ATOR Iași ATOR Pașcani ATOR Piatra Neamț ATOR Podoleni ATOR Roznov ATOR Todirești ATOR Târgu Neamț ATOR Tîrgu Frumos ATOR Zoițani Cultural Cuvinte pentru tineri Drumeții și pelerinaje ITO2017 Jurnalul tinerilor Liturgic Media Relații externe Resurse umane și formare Social Sportiv Tabere Tineri către tineri Toate articolele Viețile sfinților

Legături utile:

  • Tineri către tineri
  • ITO 2017
  • Tabăra Nemțișor
  • ASCOR Iași
  • Doxologia

Membru în Federația VOLUM

© Copyright 2009 - 2016 ATOR. Toate drepturile rezervate.
loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.