• Acasă
  • Cine suntem
    • Activități
  • Multimedia
    • Tineri către tineri
  • Articole
  • Tabere
  • Proiecte
    • Tineri în dialog
    • Ai rădăcini. Tradiția e COOL(tură)!
    • IA ȘI te formează! Tu formezi Iașul!
    • Tineri pentru TINEri – Tabăra din pridvorul satului
  • Contact

Articole

0

Pelerinaj cu liceenii

22 Feb 2016
Admin
arta, atoreni, conducator, excursie, inviere, liceeni, neamt, pisanie, sfintenie, valori

– Tu te închini seara înainte de culcare?

– Mmm…uneori. Mi se întâmplă adesea să uit să și adorm.

– Faci glume. Să știi că Dumnezeu nu uită să te trezească dimineața din somn.

Astfel de discuții se înfiripă între tineri atunci când li se încrețește mintea și se aventurează în căutarea lui Dumnezeu și a sfinților lui. În weekend-ul din 20-21 februarie 2016, 25 de tineri de la liceele ieșene s-au înscris în pelerinajul la mănăstirile nemțene organizat de ATOR Iași.

– Cum se numește Bianca conducătorul vostru, al românilor și cine deține puterea supremă la voi în țară?, a întrebat un puști de naționalitate arabă care s-a alăturat grupului de pelerini.

– La întrebarea ta îți răspund pisaniile mănăstirilor la care ne-am închinat până acum. Uite ce spune textul pisaniei de la Mănăstirea Agapia: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, iată eu robul lui Dumnezeu, Gavriil hatmanul și Doamna Liliana, am făcut și am înzestrat această mănăstirea Agapia din nou, în zilele binecredinciosului și de Hristos iubitorului Domn Vasile Lupu Voievod. Și s-a început zidirea în anul 7150 octombrie 16 zile și s-a săvârșit în 7152 septembrie 3 zile și s-a sfințit în 7155 septembrie 12. Așadar, te-ai prins?

– Voievodul?

– Nu. Mai încearcă…

– Hatmanul?

– Nu! Nici el!

– Dar atunci cine?

– Dumnezeu! La noi în țară voievozii din Evul Mediu își plecau genunchii în fața lui Dumnezeu și erau conștienți de faptul că nu sunt decât niște smerite unelte în mâinile Creatorului.

– Mi se pare extraordinar că un popor poate fi atât de adânc înrădăcinat în valorile și credința lui. Mănăstirile pe care le-am văzut, Sihăstria, Sihla, Agapia, Pângărați, Bisericani și Bistrița au fost pentru mine prilej de meditație. La voi, până și artiștii, au făcut din opera lor o formă de a-l slăvi pe Dumnezeu. Privind la pictura bisericii de la Mănăstirea Agapia realizată de Nicolae Grigorescu, observi că este ceva divin în ceea ce a ieșit din mână artistului.

– Se spune că celebrul pictor român s-a inspirat din chipurile țăranilor de la sat și a călugărițelor de la mănăstire pentru a picta chipurilor de sfinți de la Mănăstirea Agapia. El a transfigurat aceste chipuri și a transformat oamenii simpli în sfinți, a luat modele pământești și i-a făcut reprezentanți ai lumii cerești. Cu alte cuvinte, pictura încearcă să ne spună, că orice om, orice român, poate să devină sfânt. Întâiul sfetnic al voievodului Ștefan cel Mare, Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați s-a născut într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț, Sfântul Chiriac de la Bisericani provenea din Vadul Bistriței, iar Sfânta Teodora de la Sihla era din satul Vânători (Neamț). Ți-am înșirat câteva exemple de sfinți români cu care am făcut noi cunoștință în acest weekend, dar lista lor este lungă.

ator-pelerinaj Neamt 3 (2)

Neputându-mi stăpâni curiozitatea, i-am adresat încă o întrebare puștiului interesat de spiritualitatea ortodoxă românească:

– Ce ți-a plăcut cel mai mult în acest pelerinaj?

Băiatul a răspuns grăbit:

– Drumul pe care l-am urcat împreună de la Mănăstirea Sihăstria spre Mănăstirea Sihla, la capătul căruia am descoperit peștera sfintei Teodora. De îndată ce am pornit și a început să ningă, toată lumea a devenit brusc comunicativă și prietenoasă. Parcă am fi pătruns într-o atmosferă dintr-o altă lume. Mi-am dat seama că încep să se creeze legături strânse între noi după felul nostru de a cânta: la început timid și aproape șoptit, iar spre final, când coboram prin pădure înapoi la autocar, parcă toți tinerii prinseseră curaj și elan în cântec. M-a impresionat faptul că toate cântecele noastre de la întoarcere, i se adresau lui Dumnezeu, ca și cum acolo sus, în muntele păzit de peștera Sfintei Teodora, s-a produs un scurtcircuit în inimile noastre. „Doamne al puterilor fii cu noi, căci pe altul afară de tine, ajutor întru necazuri nu avem, Doamne al puterilor miluiește-ne pe noi!”.

– Da, într-adevăr. Eu m-am simțit ca în noaptea de Înviere.

Bianca Grosu, ATOR Iași

  • Email
  • Listare

Similare

Număr de vizualizări: 157

Dacă ți-a plăcut dă-l mai departe:

  • google-share

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

*
*

captcha *

Caută

ATOR Iași

Ultimele articole

Tineri în dialog la Biserica Sf. 40 de Mucenici

16 Apr 2018

Sfântul Simeon Noul Teolog - Scrieri vechi pentru timpuri noi

31 Mar 2018

Generația centenar – șansă și responsabilitate

28 Mar 2018

Abonează-te pe mail

Arhivă

Articole populare

Eșecul – un pas spre reușită

5 Comentarii

Curs de dans

2 Comentarii

Aniversare ATOR Iași 2012

2 Comentarii

ASCOR și ATOR la început de an universitar

2 Comentarii

Categorii

ATCOM ATOR Albești ATOR Belcești ATOR Botoșani ATOR Bucecea ATOR Costești ATOR Darabani ATOR Dorohoi ATOR Flămânzi ATOR Holm ATOR Hîrlău ATOR Iași ATOR Pașcani ATOR Piatra Neamț ATOR Podoleni ATOR Roznov ATOR Todirești ATOR Târgu Neamț ATOR Tîrgu Frumos ATOR Zoițani Cultural Cuvinte pentru tineri Drumeții și pelerinaje ITO2017 Jurnalul tinerilor Liturgic Media Relații externe Resurse umane și formare Social Sportiv Tabere Tineri către tineri Toate articolele Viețile sfinților

Legături utile:

  • Tineri către tineri
  • ITO 2017
  • Tabăra Nemțișor
  • ASCOR Iași
  • Doxologia

Membru în Federația VOLUM

© Copyright 2009 - 2016 ATOR. Toate drepturile rezervate.
loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.