Prietenie, prietenie… toată lumea vorbește despre prietenie
– Încercări de înțelegere a prieteniei la ATOR Târgu Neamț –
Prietenia este una dintre cele mai de preț virtuți ale inimii. Un om are nevoie de prieteni pentru a-și deschide sufletul. Se spune că prietenii adevărați sunt îngeri trimiși de Dumnezeu, ale căror aripi sunt ascunse în spatele aparențelor pământene și în spatele zâmbetelor calde. Un prieten este acel suflet care-ți poate simți durerea sau fericirea, fără să fie nevoit să te descoasă, ci pur și simplu privindu-ți ochii și citind în ei tristețile sau bucuriile tale.
Aceste lucruri au fost dezbătute în ziua de 11 a lui martie, într-o vineri rece și ploioasă ce a fost încălzită de ochii vii și inimile calde ale tinerilor atoreni din Târgu Neamț. La un pahar de vorbă și o gustare dulce, fricile noastre și toate bucuriile s-au adunat pe câteva bilețele fragile ca și sufletele liceenilor. Frica este cea care ne definește slăbiciunile. Omul tinde să-și înăbușe fricile în adâncul sufletului din cauza altor temeri. Frica de a fi judecat, frica de singurătate și frica de a-i pierde pe cei dragi sunt cele mai chinuitoare temeri ale sufletului, ce nu pot fi vindecate precum fricile fizice. Eu așa cred. Astfel, sub acoperirea unor cuvinte scrise, tinerii și-au scos fricile la iveală, îndeplinindu-li-se dorința de a vedea că nu sunt singuri și că mereu vor avea un prieten în această familie cu care să-și împărtășească teama. Acest joc cu subînțeles ne-a făcut să avem mai multă încredere unii în alții. Totuși, ce înseamnă să ai încredere în cineva? Fiecare a spus în parte că a avea încredere înseamnă a putea spune unei persoane durerile și bucuriile sufletului tău, iar acestea să rămână în continuare secrete. Astfel, din vorbă în vorbă am atins coarda sensibilă a prieteniei și am început să definim prietenii. Adresându-ne întrebări unii altora, am aflat, de fapt, cât de valoroase și cât de greu se nasc prieteniile adevărate în care încrederea deplină este un punct obligatoriu. Un prieten este o comoară a sufletului, un prieten este un punct de sprijin. Este cel care cu o privire caldă, o vorbă bună și o mână mângâietoare este lângă noi în cele mai frumoase și în cele mai grele momente ale vieții. La întrebarea: câți prieteni adevărați poate avea un om într-o viață?, o inimă firavă și inocentă de nouă anișori a răspuns fără rețineri și fără să stea pe gânduri că ea poate avea două mii cinci sute treizeci de prieteni. A fost plăcut să vedem că speranța oamenilor puri este încă vie în sufletele micilor generații și că aceste ființe mici și inocente cred cu toată inima în bunătatea omului – așa cum a fost lăsat de Dumnezeu pe pământ. Cu toate acestea, atorenii au rămas pe gânduri, iar întrebarea a rămas ca o temă de gândire pentru fiecare în parte. De asemenea, la întrebarea: ce înseamnă pentru tine prietenia? târg-nemțenii nu au mai așteptat impulsuri și și-au deschis sufletele.
Prietenia este un dar pe care toată lumea-l primește odată cu intrarea nostră în lume. O prietenie este o flacără ce arde alimentată din două surse, niciodată de una. O singură inimă, bate haotic și dezordonat dacă nu este o a doua cu care să-și ritmeze pulsațiile. De aceea a lăsat Dumnezeu omului femeia. Sufletul nu este făcut să trăiască singur. Apoi am concluzionat cu toții că la baza prieteniei nu stă doar încrederea, ci și respectul, și fidelitatea și dragostea. „Dacă dragoste nu am, nimic nu sunt…” (I Cor. 13, 2). Dragostea este cea care apropie și mai mult sufletele, din dragoste ne naștem, iar părinții noștri sunt prietenii de a căror dragoste avem parte necondiționat. Dumnezeu ne-a creat din iubire, iar sămânța dragostei a fost sădită adânc în sufletele noastre în așa fel încât să o împărtășim cu fiecare om care intră în viața noastră.
Dacă ar fi să descriem în câteva cuvinte esența discuției, ar suna cam așa: Dacă un om are încredere în tine să-ți împărtășească fricile și bucuriile sale, atunci acesta-ți este prieten. Dacă un om îți oferă din iubirea sa, din timpul său, dacă-ți poartă de grijă și dacă-ți este mereu aproape, atunci acesta face parte din sufletul tău. Chiar și așa, ce-ar fi toate acestea fără credință? I-am fi cunoscut noi pe toți acești oameni dacă Dumnezeu nu i-ar fi luat de lângă El să-i trimită lângă noi? Medităm. La cele spuse adaug și cuvintele lui Nicolae Steinhardt: ,,Prieten se numește omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanțial de timp sau de loc sau de mod.’’ La cât mai mulți prieteni, dragi prieteni.
Ioana Ursache, ATOR Târgu Neamț
Număr de vizualizări: 315
Frumos- ce ganditi, ce scrieti si ce faceti,spor zborul vostru !
Spor in zborul vostru!
Post cu folos .